Wat weet jij over duurzame kleding? 4 tips

Duurzaamheid is hip, en duurzame kleding wordt ook steeds populairder. Maar duurzaamheid is tevens een containerbegrip. Het omvat alles dat impact heeft op het milieu. Duurzaamheid gaat ook over betere salarissen in de kledingindustrie en van de verwerking van vezels tot en met diervriendelijkheid. Duurzaamheid is de balans vinden tussen winst in het bedrijfsleven en de consequenties die dit heeft voor mens en milieu.

Duurzame kleding is nieuw in de kledingindustrie. Er is veel vraag naar veel en goedkope kleding. Daardoor is er overproductie en dat heeft enorme gevolgen voor het milieu. De ecologische voetafdruk die dit nalaat is groot. Stilstaan bij duurzaamheid in de kledingbranche is belangrijk. Duurzame kleding past in een duurzaam leven. Weet jij wat duurzame kleding precies is? Wij leggen het je graag uit en geven je direct 4 belangrijke tips waarmee jij aan de slag kunt.

Duurzaamheid in de kledingbrancheDuurzame kleding

Het zou fijn zijn wanneer we een sluitende definitie zouden kennen van duurzaamheid als het gaat om kleding. De kledingbranche is nog niet heel ver in het verduurzamen. Het gaat bij duurzame kleding om de productie, om de gebruikte materialen en de arbeidsomstandigheden. De vraag naar kleding is groot. Kleding moet vooral beschikbaar zijn in veel verschillende maten en in grote getale. Daarnaast wens de consument om niet te duur te hoeven betalen. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat er vaak nog geen eerlijke lonen worden betaald en dat er goedkoop materiaal wordt gebruikt. De productie van kleding laat helaas nog steeds grote sporen achter.

Het milieu heeft veel te lijden onder de gassen die vrijkomen bij de productie. In de kledingbranche worden daarnaast ook veel giftige stoffen gebruikt voor de productie van katoen en andere materialen. Al deze giftige stoffen, die tevens in de verf zitten, komen terecht in het milieu. Het zijn alle stappen samen die een grote ecologische voetafdruk nalaten. Duurzaamheid in de kledingbranche is tot op heden dus nog altijd niet goed geïntegreerd

Wat kun jij doen voor duurzame kleding?

  1. Kwaliteit is belangrijker dan de prijs

Wil je werkelijk iets betekenen voor de kledingbranche, koop dan niet meer de meest goedkope kleding. Kleding die onder de prijs wordt verkocht, kan nooit duurzaam zijn. Kleding maken kost tijd, manuren en geld. Dat moet allemaal betaald worden. Wil jij dat de kledingmaker een eerlijk loont krijgt? Stop dan met het zoeken naar hele goedkope kleding. Koop liever enkele kledingstukken minder, waarbij wel de hele keten in balans is. Alleen op die manier weet je zeker dat duurzaam ook echt duurzaam is.

  1. Tweedehands is ook bijzonder

Tweedehands kleren hebben het imago van ouderwets en onfris. Misschien was dat vroeger ooit zo. Kleding werd toen veel langer gedragen en dus was een tweedehandsje ook echt niet meer nieuw. Tegenwoordig wordt er zoveel kleding gekocht, die vaak nog niet eens wordt gedragen. Hele mooie kledingstukken hangen in de kast met het prijskaartje er nog aan. Overconsumptie wordt het ook wel genoemd. Zodra kleding in de uitverkoop is, neigen we ernaar het te kopen. Ongeacht of we het ook echt nodig hebben. Veel mensen ruimen geregeld hun kleding kast op en verkopen hun kleren op sites als marktplaats en unitedwardrobe. Neem daarom gerust eens de tijd om hier rond te kijken. Tweedehands is vaak nog nieuw, alleen voor een veel lagere prijs. Zo wordt duurzaam winkelen ook nog eens interessant voor je beurs.

  1. Denk twee keer na voordat je iets kooptDuurzaamheid kledingindustrie

Vooral bij kleding zijn we snel geneigd om zonder lang na te denken over te gaan tot kopen. Kleding is scherp geprijsd, waardoor het maar moeilijk is om de lage prijs te weerstaan. Duurzaam winkelen is keuzes maken en vooral goed nadenken. Bekijk je kledingkast en bepaal welke kledingstukken er niet mogen missen. Maak als het ware een soort basis garderobe. Vanuit die basis kun je verder gaan combineren. Ga voor mooie kleding die met zorg is geproduceerd. Er zijn steeds meer kledingmerken die duurzame kleding produceren. Maar let op. Niet ieder kledingmerk dat zegt duurzaam te zijn, is dat ook werkelijk. Wanneer ook maar een klein deel van de stof duurzaam is geproduceerd, dan mag het merk zich al duurzaam noemen. Doe dus onderzoek naar de echte duurzame kledingmerken. Koop kwalitatief goede kleding die lang mee gaat. Winkel bewust voor een gezondere wereld.

  1. Winkel online en plant een boom

Online winkelen scheelt vaak veel tijd. Je hoeft niet door de regen en de wind, maar je kunt rustig winkelen vanuit huis. Heerlijk aan tafel of op de bank met een kop warme thee. Geen stress, geen drukte, maar alles op jouw eigen tempo. Je auto blijft thuis, dus er is ook geen vervuiling door uitlaatgassen. Stel je voor dat je dan ook nog bijdraagt aan een beter milieu.

TreeClicks heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen om namens al het online winkelend publiek nieuwe bomen te planten. Je hoeft enkel en alleen de gratis plug-in te installeren op je computer of laptop. Vervolgens surf je zoals altijd. Online prijzen veranderen niet. Het verschil is dat Tree Clicks advertentiekosten ontvangt, wanneer jij online winkelt. Vrijwel de gehele opbrengst wordt ingezet om nieuwe bomen te planten. Helaas worden er steeds meer bossen gekapt. Dat is funest voor een schoon en gezond klimaat. De bomen zuiveren de lucht van schadelijke uitlaatgassen. Maar de balans tussen uitstoot en opname door de natuur is zoek. TreeClicks plant namens al het winkelend publiek bomen over de hele wereld. Installeer jij ook de plug in? Dan helpen we met zijn allen mee aan schone lucht.

kleding en duurzaamheid

Duurzaamheid in de kledingindustrie is helaas nog geen vanzelfsprekendheid. Maar zoals bij alle duurzame initiatieven, begint duurzaamheid met het zetten van kleine stapjes. Al die kleine stapjes samen vormen uiteindelijk een prachtig groot eindresultaat. Duurzaamheid helpt de aarde gezond te maken. Niet alleen voor onze eigen generatie, maar we mogen ook zeker de toekomstige generaties niet vergeten. Probeer daarom vanaf vandaag je mening over tweedehands kleding en duurzaamheid bij te stellen. Want voor het beste resultaat, is de inzet van iedereen heel hard nodig.

Wil jij duurzamer leven? Lees deze tips voor een duurzame levensstijl.