Wat betekent het om een duurzame levensstijl te leiden? Wat moet je doen om duurzaam en bewust te leven? Is duurzaam leven moeilijk? Duurzaam leven wordt vaak gekoppeld aan minder spullen, lekker eten opgeven, investeren en moeilijke beslissingen nemen. Gelukkig is duurzaamheid niet zo ingewikkeld. Het gaat over de levensstijl die het gebruik van natuurlijke hulpbronnen vermindert. Een duurzame levensstijl gaat over het verkleinen van de ecologische voetafdruk. En daarbij zijn alle kleine stapjes welkom.
Wat is duurzaamheid?
Duurzaamheid heeft te maken met mens en milieu. Duurzaamheid gaat over de balans tussen economische belangen en het welzijn van mens, dier en natuur. Als samenleving gebruiken we veel fossiele brandstoffen. Maar deze zijn niet onuitputtelijk aanwezig. Duurzaamheid gaat dus ook over het zoeken naar alternatieven voor deze fossiele brandstoffen. Zodat de volgende generaties zonder problemen gebruik kunnen maken van wat moeder aarde ons geeft.
Jouw duurzame levensstijl: Wat is je ecologische voetafdruk?
De ecologische voetafdruk zegt iets over de hoeveelheid ruimte die er per persoon nodig is om te produceren wat deze persoon verbruikt. Daarom is dit een belangrijk onderwerp in een duurzame levensstijl. Wat is jouw voetafdruk? Uitstoot en opname moeten dus in balans zijn. In de westerse wereld is de ecologische voetafdruk te groot. Dat betekent dat er per persoon een groter stuk aarde nodig is, dan er beschikbaar is. Dat is een probleem. Het verkleinen van de ecologische voetafdruk is dus erg belangrijk.
Wat is jouw ecologische voetafdruk? Reken het hier uit >>>
Hoe wordt de aarde bedreigd?
- Het afval dat we produceren, belandt in het milieu. Ook wanneer we afval scheiden en dit wordt verwerkt, komen er gassen vrij die terecht komen in de ozonlaag. Deze schadelijke gassen versterken het broeikaseffect.
- Op grote schaal worden het zoete water en de grondstoffen die de aarde ons bieden, verspild. We zouden met zijn allen bewuster moeten omgaan met de natuurlijke bronnen die beschikbaar zijn.
- De bodem verdroogt en verzuurt door de uitlaatgassen die in de lucht terecht komen. Deze gassen komen terug op de aardbodem wanneer het regent. Het resultaat is een verzuurde aardbodem. Dit heeft weer gevolgen voor het drinkwater, voor de planten en de dieren.
- Het klimaat verandert als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. Het broeikaseffect is het insluiten van warmte in de atmosfeer. Broeikasgassen zorgen voor een extra deken om die warmte. De hitte kan dus niet weg. Het natuurlijke broeikaseffect beschermt te aarde tegen de kou uit het heelal. Maar een versterkt broeikaseffect zorgt voor de opwarming van de aarde. De fossiele brandstoffen afkomstig uit uitlaatgassen, maar ook de veeteelt en ontbossing spelen een grote rol. Al deze onderdelen versterken het broeikaseffect.
Ontbossing is een groot probleem
Bomen en struiken zorgen voor de opname van CO2 gassen. De uitstoot en de opname van CO2 zouden in balans moeten zijn. Helaas is deze balans verstoord door de enorme bomen kap over de hele wereld. Dat moet worden hersteld om gezond te kunnen leven. TreeClicks helpt hieraan mee. Installeer gratis de plug-in van TreeClicks en zonder moeite help jij mee om nieuwe bomen te planten voor een gezondere wereld.
Hoe leef je een duurzame levensstijl?
Voor sommigen is een duurzame levensstijl ontmoedigend, zeker wanneer je ziet dat anderen er niet aan bijdragen. Maar wanneer je alle kleinen stapjes apart ziet, dan heb je meer invloed dan je denkt. Sommigen dingen doe je misschien al automatisch, maar andere dingen kun je nog leren. Wij geven jou een lijst met de meest voor de hand liggende tips. Ze zijn niet moeilijk en dus simpel toe te passen als je kiest voor een duurzaam leven.
- Eet minder vlees, kaas, boter en eieren. De productie van deze producten is erg schadelijk voor het milieu.
- Schakel over naar écht groene energie.
- Eet juist vaker lokaal geproduceerde producten en seizoensgroenten.
- Ontdek prachtige plekken dichterbij je huis, in plaats van aan de andere kant van de wereld. En schaf vliegreizen dus af.
- Open je gordijnen overdag zoveel mogelijk, zodat het zonlicht je huis kan verwarmen. Dit spaart energie tijdens de warmste uren van de dag. Ook lampen hoeven minder lang te branden, wanneer het zonlicht je huis verlicht.
- Trek een extra vest aan, voordat je de verwarming hoger zet. Ook extra laag sokken doet wonderen om je lichaam op te warmen.
- Hang was over de waslijn om het te laten drogen. Gebruik de wasdroger alleen in uiterste gevallen. De wasdroger is een energievreter. Door deze niet te gebruiken bespaar je een hoop energie.
- Kweek zelf je kruiden, groenten en fruit. Het is niet alleen 100% natuurlijk en dus veel gezonder. Maar al kun je maar een paar potten jam ervan maken, alles helpt om duurzamer te leven.
- Koop een waterbesparende douchekop. Deze douchekop verbruikt minder water en daardoor verbruik je ook minder energie.
- Gebruik gerecycled toiletpapier, het liefst zonder plastic verpakking.
- Schakel apparaten ‘s nachts uit.
- Laat de auto eens wat vaker staan. Probeer een carpoolregeling te treffen om de uitstoot van CO2 te verminderen.
- Neem het openbaar vervoer. Bussen en treinen rijden sowieso, maak hier gebruik van.
- Koop bij het winkelen geen plastic tasjes, maar neem je eigen stoffen draagtas mee.
- Ga op zoek naar goede tweedehands kleding. Veel mensen kopen kleding die ze zelden of zelfs nooit hebben gedragen. Tweedehands kleding betekent geen oude en stinkende kleding. Dat imago mag wel eens worden losgelaten.
- Was kleding iets minder vaak. In plaats van wassen, kun je kleding ook laten luchten in de buitenlucht. In veel gevallen is dat ook voldoende.
- Repareer kleding eerst, voordat je overgaat op het kopen van nieuwe.
- Leef papierloos. Geef door aan bedrijven dat ze post per mail mogen sturen. Dat scheelt een hoop enveloppen en vellen papier.
- Gooi zo min mogelijk eten weg. Gebruik restjes om een lekkere soep van te maken.
- Gebruik een vaatwasser in plaats van handmatig de vaat af te wassen. Een vaatwasser is zuinig in water en energie.
- Maak zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Het lijkt misschien heel lastig, maar zelf schoonmaakmiddelen maken is niet moeilijk. Zoek een goed recept en je kunt aan de slag.
- Laat de kraan niet open staan wanneer je je tanden poetst of je gezicht wast. Er loopt ongemerkt een hoop water weg. Bespaar dus op je water en doe de kraan op tijd dicht.
- Investeer in een snelkookpan en verminder de kooktijd tot wel 70%.
- Begin met composteren en maak je eigen mest. Ideaal voor een gezonde moestuin en het bespaart op de afvalproductie.
Veel succes! Samen werken we aan een betere wereld.