10 simpele manieren voor een duurzaam leven

Bewust leven doe je met je zintuigen. Duurzaam leven gaat over leven in het hier en nu met respect voor mens en milieu. Bewust leven is duurzaam leven, met het oog op het verkleinen van de ecologische voetafdruk en het verminderen van afval. Alles wat je doet op een dag heeft impact. Voor velen voelt duurzaam leven als tegen de stroom in zwemmen. De maatschappij is ingericht op gemakzucht, maar niet op de consequenties die dit met zich meebrengt. Kies je om beter en bewuster te gaan leven, dan kies je voor verandering. Met de volgende 8 simpele manieren maak je een snelle start met bewust en duurzaam leven.

Waarom lijkt duurzaam leven moeilijk?

Op school en ook thuis hebben we geleerd dat veel kleine beetjes een groot verschil kunnen maken. Dat geldt voor alles wat we doen in het leven. Toch blijven we denken dat kleine stapjes er niet toe doen, als het gaat over duurzaamheid. Gedrag dat we vertonen is aangeleerd en uit gewoonte doen we dingen wel of juist niet. Duurzaam leven vraagt om een keuze. Het vraagt om ander gedrag dat alleen een kans heeft als er bewust voor wordt gekozen.

Bewust leven tips

Simpele tips voor bewust en duurzaam leven

1. Lees over duurzaamheid

Voordat je bewust en langdurig kunt kiezen voor een bewuster leven, zal je eerst moeten weten waarom je dat wilt. Verzamel boeken en lees blogs die gaan over duurzaamheid. Verdiep je in wat duurzaamheid is, wat het in jouw leven kan veranderen en waarom het goed is om duurzaam te leven.

2. Kies bewust, maar doe het stap voor stap

Alleen wanneer iets een bewuste keuze is, is het duurzaam. Wil je iets verbeteren in je leven? Kies er dan ook bewust voor. Richt je focus, zodat de verandering blijven is. Verander ook niet alles in 1 keer, maar kies een doel dat haalbaar is. Haalbaar voor jezelf en het gezin.

3. Eet minder vlees

Eet juist lokaal geproduceerd voedsel, bij voorkeur biologisch. De vleesindustrie is zeer vervuilend voor het milieu, terwijl je lichaam het helemaal niet nodig hebt. En eet vaker seizoensgroenten.

4. Koop duurzame kleding

De kledingindustrie is helaas onderhevig aan een enorme overproductie van kleding. Consumenten wensen goedkope kleding die in groten getale aanwezig is. Dat zorgt ervoor dat de kledingindustrie grote sporen achterlaat bij de productie. De ecologische voetafdruk is groot. Koop daarom je kleding bewust. Koop liever een iets duurder kledingstuk dat verantwoord geproduceerd is. Duurzame kleding gaat ook langer mee en is dus beter voor het milieu.

5. Winkel online en plant een boom

Heb je al eens gehoord van TreeClicks? Het is de meest makkelijke manier voor jou om bij te dragen aan een beter milieu. Meer dan 10.000 verschillende online winkels zijn aangesloten bij TreeClicks. Via de gratis plug-in van TreeClicks ontvangen zij advertentiekosten. Deze worden vrijwel helemaal ingezet om nieuwe bomen te planten. Zo winkel je verantwoord en help je mee om de wereld gezonder te maken.

Probeer hier de gratis plugin TreeClicks, en steun het planten van bomen bij elke online aankoop >>>

6. Stel nieuwe leefregels op

Thuis kun je met kleine stapjes al een groot resultaat behalen. Spreek af dat iedereen het licht uit doet bij het verlaten van een ruimte. Zet de verwarming standaard een graad lager dan gebruikelijk. Vervang onzuinige lampen door spaarlampen of LED verlichting. Wanneer je elektrisch kookt, maak dan de laatste minuten gebruik van de restwarmte en schakel de kookplaat eerder uit. Vul kieren en gaten en voorkom tocht, waardoor de verwarming hoger gezet moet worden. En heb je voldoende budget te besteden? Kies dan altijd voor minimaal dubbele beglazing. Oriënteer je op het gebied van zonnepanelen, waardoor je je eigen stroom opwekt.

7. Douche energiezuiniger

Ook tijdens het douchen, kan er bespaard worden. Koop een zuinige douchekop die water en energie bespaart. Vraag of iedereen bewust wil letten op de douchetijd. Een halve minuut of een minuut korter douchen, maakt echt al een verschil. Het zijn alle kleine stapjes die samen een groot verschil maken. Mits iedereen zich wil inzetten om het milieu en de wereld een beetje beter te maken. Ook voor de komende generaties.

8. Denk positief bij alles dat je doet

Uiteraard zijn kleine beslissingen niet de oplossing voor de smeltende poolkappen. Maar denk positief. Er is ook veel dat een goede impact heeft op het milieu. Een dag minder vlees eten, verbetert niet meteen het hele milieu. Maar als iedereen een dag minder vlees eet, scheelt dat enorm op grote schaal. Of neem eens vaker een flesje water van thuis mee, in plaats van een nieuw plastic flesje te kopen. Het zijn kleine stapjes, die ook niet moeilijk zijn. Maar alle kleine beetjes helpen al een hele hoop.

9. Reis te voet, fietsend en milieubewust

En laat die vervuilende vliegtuig dus staan. Er is zoveel moois te ontdekken in Nederland en dichtbij Nederland.

10. Doe alleen bewuste aankopen

Veel aankopen doen we uit gewoonte. Maar wanneer je bewust gaat leven, doe je aankopen omdat je stilstaat bij wat voor gevolgen de productie heeft gehad. Hoezeer heeft de productie invloed gehad op de ecologische voetafdruk? Ook de verpakking van het product zorgt voor afval. Zorg dus dat je producten koopt die zo weinig mogelijk afval produceren. Als je op deze manier nieuwe producten inkoopt, dan weet je dat je duurzaam bezig bent.

Tips voor een duurzaam leven

Leef duurzaam

Duurzaam en bewust leven begint dus eigenlijk heel klein. Elke consument zou moeten weigeren om niet-biologisch afbreekbaar materiaal te gebruiken waardoor het milieu vernietigd wordt. Kies voor producten die eerlijk geproduceerd zijn met oog voor mens en milieu. Verminder het afval en scheid het, zodat er geen extra verwerkingsprocessen nodig zijn. Kies ook voor groene energie op basis van zonnepanelen of windenergie. Of wijzig grijze stroom in groene stroom. Identificeer je met een gezonde en bewuste levensstijl, waarbij respect en zorg voor het milieu voorop staan.

Zorg daarnaast ook goed voor jezelf. Natuurlijke producten voor huid en haar hebben tevens effect op een goede gezondheid. Eigenlijk zou je niets op je huid moeten smeren dat je ook niet zou opeten. Uiteraard is dat een hele grote nieuwe stap. Maar begin klein. Een andere dagcrème of shampoo is al een prima stap. Kies voor duurzaam en kies bewust om je eigen leven en dat van anderen beter en gezonder te maken. Duurzaam leven is niet moeilijk, zolang je maar beseft dat het begint met het maken van een bewuste keuze.

Verder lezen? Lees hier makkelijke duurzaam leven tips >>>